Spring naar inhoud

Gezonde informatie en tips

scrible

Je wilt dat je kindje goed groeit en gezond blijft. Wat geef je je kindje te drinken en te eten? Wat is gezond en wat is minder gezond? Hoe zorg je ervoor dat je kindje goed slaapt en voldoende beweegt? Antwoord op deze vragen en meer, vind je hier. 

Drinken en eten

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de gezondheid van je baby, maar ook aan die van jou. Borstvoeding geeft je kindje alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Bovendien heeft een kind dat borstvoeding krijgt een betere weerstand tegen infectieziekten en allergieën. 


Bijna iedere moeder kan borstvoeding geven en bijna iedere baby kan borstvoeding drinken. Het is een nieuwe vaardigheid die je moet leren. Voor meer informatie over het geven van borstvoeding kun je terecht op de website van het Voedingscentrum of Jong JGZ. Let op: gebruik bij borstvoeding anticonceptie zonder hormonen.

Gaat het geven van borstvoeding niet vanzelf, dan kun je terecht bij een lactatiekundige. Vraag jouw kraamverzorgster, verloskundige of de jeugdverpleegkundige van Jong JGZ om advies. Of zoek een lactatiekundige online op.


Water drinken

Wat voor drinken kun je allemaal geven? Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water. Dranken zonder suiker zijn het beste voor je kind. 


In frisdrank, (zelfgemaakt) sap, limonade en de meeste pakjes drinken zit veel suiker. Je kunt ze als je kindje iets ouder is af en toe wel geven, maar niet te vaak. Geef het alleen op speciale momenten.  Kinderen doen hun ouders graag na. Drink dus zelf ook regelmatig water.


Water kun je gewoon uit de kraan drinken, ook je baby of kind! Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld. Let op! Heb je loden leidingen? Gebruik dan flessenwater uit de winkel. Dit advies geldt voor zwangeren en kinderen tot 7 jaar. Bekijk alle adviezen op de website van het Voedingscentrum.


Meer informatie over water drinken en handige tips vind je op de PDF-bestandinformatieplaat Water.


Gezond eten

Het helpt als kinderen van jongs af aan leren dat gezond eten lekker is. Jong geleerd is oud gedaan! Soms wennen kindjes pas na tien keer proeven of meer aan nieuwe smaken. Begin dus al vroeg met wennen aan groente zodra je baby 6 maanden oud is. Voor tips kun je terecht op de website eetgroente.nl. Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Als je kind gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, weet je zeker dat hij goede voedingsstoffen binnenkrijgt. 


Meer informatie over gezond eten en handige tips vind je op de PDF-bestandinformatieplaat Gezond eten.

Slapen

Goed slapen en een regelmatig slaappatroon zijn belangrijk voor je kind. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de hersenontwikkeling van je kindje, een gezond gewicht, een betere weerstand en een goed humeur. 


Hoeveel slaap heeft jouw kind eigenlijk nodig? Het antwoord vind je op de PDF-bestandinformatieplaat Slapen


Veel jonge kinderen hebben periodes dat ze slecht slapen. Meestal gaat dat vanzelf over. Maar wat doe je als ze steeds te vroeg wakker zijn, veel dromen of bang zijn in bed? Hoe kun je slaapproblemen aanpakken? Praat erover met de jeugdverpleegkundige of –arts van Jong JGZ. Deze zal jullie, indien nodig, doorverwijzen naar een slaapcoach.

Bewegen

Bewegen is leuk en gezond en heeft allerlei positieve effecten. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de motoriek en houding van je kindje. Daar heeft het zijn/haar hele leven voordeel van. Ook is het goed als je kindje veel buiten speelt. De frisse lucht is goed, je kind krijgt vitamine-D van het zonlicht, het leert ontdekken en het leert samenspelen met andere kinderen.


Meer informatie over bewegen en handige tips vind je op de PDF-bestandinformatieplaat Bewegen