Spring naar inhoud

Een kindje

scrible

Heb jij een klein schapenkopje? De eerste jaren zijn bijzonder. Er gebeurt veel en vragen of onzekerheden horen daar ook bij.


Maak gebruik van de tips die we je hier geven en gebruik de ondersteuning die er is. Dat scheelt veel zorgen en maakt dat je optimaal van de ontwikkeling van jouw kindje kunt genieten.

Een gezond kindje

Elk schapenkopje verdient het om te starten met een voorsprong. Niet alleen voor en tijdens de zwangerschap, maar ook na de zwangerschap kun je hier veel aan doen. Met veel liefde, de juiste aandacht en zorg, kan je kindje zich optimaal ontwikkelen. Weet dat je er niet alleen voor staat.


De jeugdgezondheidszorg

Zodra je kindje geboren is, neemt de jeugdgezondheidszorg contact met je op. In Dordrecht wordt de jeugdgezondheidszorg aangeboden door Jong JGZ. De verpleegkundige en de arts van Jong JGZ houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkelt. Je kunt hen alles vragen, bijvoorbeeld over voeding, verzorging, ouderschap en opvoeden. En als het nodig is kunnen zij je doorverwijzen, bijvoorbeeld naar je huisarts, een logopedist of het sociaal wijkteam. 


Als je kindje vier weken oud is, heb je je eerste afspraak op het consultatiebureau. De laatste keer is vlak voor zijn of haar vierde verjaardag. Je ontvangt een oproep voor elk bezoek. Ook als je kind naar de basisschool gaat, blijft Jong JGZ de gezondheid van je kind volgen. 

Voor meer informatie kun je kijken op de website
van Jong JGZ. Of volg Jong JGZ op facebook



Kinderziektes & inentingen

Kinderen die gezond eten en drinken en genoeg bewegen, zijn minder vaak ziek. Toch krijgen alle kinderen weleens een kinderziekte. Op Thuisarts.nl vind je meer informatie over (kinder)ziektes. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met je huisarts als je twijfelt of ongerust bent. Ook voor andere gezondheidsproblemen kun je bij de huisarts terecht.


Bij het consultatiebureau kan je kindje ook de inentingen krijgen die het beschermen tegen ernstige ziekten, zoals rodehond, difterie, polio, de bof, kinkhoest, mazelen en tetanus. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM. Alle inentingen maken deel uit van het ‘Rijksvaccinatieprogramma’ en zijn gratis.

Gezonde ouders

Zit je lekker in je vel?

Het is belangrijk om als ouder lekker in je vel te zitten. Dit straal je uit naar je kind. Je reageert geduldiger, vrolijker en hebt beter contact met je kind. Een goede nachtrust doet vaak wonderen. Dit kan met een kindje wel eens lastig zijn. Neem daarom af en toe tijd voor jezelf en accepteer hulp uit je omgeving, zoals vrienden die even oppassen of buren die de hond uitlaten. Zo kun je zelf even opladen.


Zit je al een tijdje niet lekker in je vel? Heb je veel zorgen, ben je gespannen, angstig of somber? Praat er in vertrouwen over met een vriend(in) of familielid. Of neem contact op met je huisarts. Het sociaal wijkteam staat ook voor je klaar. Je kunt er terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, bijvoorbeeld over financiën, relaties, opvoeden, wonen, werk/inkomen en (jeugd)zorg. In Dordrecht zijn er vijf wijkteams verspreid over de stad. Zo is er altijd een wijkteam bij jou in de buurt te vinden. 


Een gezonde leefstijl

Let op je eigen gezondheid en geef het goede voorbeeld. Kinderen doen je graag na. En als je zelf gezond bent, kun je beter voor een ander zorgen. Zorg voor gezonde voeding, een regelmatig eetpatroon, genoeg beweging en voldoende slaap. Zo is elke dag je energieniveau op peil om de dag aan te kunnen en je kindje de aandacht en zorg te geven die hij/zij nodig heeft. Heb je advies of ondersteuning nodig? Vraag je huisarts om advies.


  • Het is goed om minimaal 2,5 uur per week te bewegen. Een wandeling doet jou en je kindje goed, zeker als je de natuur opzoekt.

  • Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Zorg dat je alle nodige voedingsstoffen binnen krijgt om gezond te blijven.

  • Alcohol kan via de moedermelk bij de baby terecht komen. Als je toch graag een keer een glaasje wijn wilt drinken, doe dit dan net na een voeding. Dan heeft je lichaam tijd om de schadelijke stoffen af te breken. Daar is minimaal drie uur voor nodig. Of gooi de gekolfde moedermelk weg. Overmatig alcoholgebruik is nooit verstandig als je een kind in huis hebt. Dan reageer je minder snel en vaak anders.

  • Roken in het bijzijn van je kind is schadelijk. Voorkom dat je kind rook inademt. Let erop dat rook nog lang in een ruimte kan blijven hangen, afhankelijk van de ventilatie. Baby’s en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor tabaksrook omdat ze nog volop in de groei zijn en hun longen en afweersysteem nog niet helemaal zijn ontwikkeld. Nicotine kan ook via de moedermelk bij de baby terecht komen, dus houd hier rekening mee bij het geven van borstvoeding. 


Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Bespreek dit dan met je huisarts. Ook vind je informatie over stoppen met roken op de website van ikstopnu en rookvrijookjij.


  • Het gebruik van drugs kan een negatieve invloed hebben op je kindje. Zeker een verslaving kan tot moeilijke situaties leiden. Meer informatie vind je op de website van het Trimbos Instituut.

Veilig medicijngebruik

Zorg ervoor dat kinderen niet bij medicijnen kunnen komen. Berg ze op in een hoog kastje of in een doos die kinderen niet gemakkelijk kunnen open maken. Wanneer je kindje van bepaalde medicijnen ‘snoept’, bijvoorbeeld van harttabletjes of pijnstillers uit oma’s tas, kan het ernstig ziek worden. Bel direct je huisarts. Is je huisarts niet bereikbaar, bel dan naar de huisartsenpost.


Geef je borstvoeding en gebruik je medicijnen? Lees altijd de gebruiksaanwijzing en overleg bij twijfel met de apotheker, je huisarts of verloskundige of je de medicijnen veilig kunt blijven gebruiken. Doe dit ook bij homeopathische middelen. Als je borstvoeding geeft, vertel dit dan altijd aan jouw apotheek.

Financiën onder controle?

Een kindje kost geld. Ben je benieuwd wat een kindje kost? Of welke tegemoetkomingen er zijn (zoals kinderbijslag en kindgebonden budget)? Kijk dan op de website van het NIBUD


Heb je het zelf niet zo breed en/of kom je er zelf niet uit, vraag een vriend(in) of familielid om advies of hulp. Er zijn genoeg manieren om te besparen of juist slim inkopen te doen. Denk aan grote verpakkingen, aanbiedingen, Marktplaats en de kringloopwinkel. 


Wanneer je met geldzorgen of schulden zit, kan iemand van het sociaal wijkteam je daarbij ondersteunen. Kijk voor meer informatie ook eens op Geldenzodordt of Stichting Leergeld.  


Wist je dat alle noodzakelijke zorg voor kinderen tot 18 jaar helemaal vergoed wordt door je zorgverzekering, zonder eigen risico? Je hoeft dus geen zorg voor jouw kind, zoals tandarts of fysiotherapie, uit de weg te gaan.

Is je thuissituatie op orde?

Is je huis kidsproof?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan soms grote gevolgen hebben. Zo wil je voorkomen dat je kindje van de trap valt, schoonmaakmiddel drinkt of een giftige plant eet. Kindjes die groeien gaan steeds meer de wereld ontdekken. Stimuleer dit op een veilige manier.  Zorg dat jouw kind veilig kan spelen, ontdekken en slapen. Kijk voor meer tips op de website van de Consumentenbond


Een veilig thuis

Een kindje groeit het beste op in een veilige, geweldloze en stressvrije omgeving. Helaas is dit niet altijd het geval. Kinderen merken het als stress en spanning bij ouders toenemen, meer dan ouders vaak denken. Kinderen zullen zelf angstig worden en gespannen raken.


Wanneer de stress en spanning toenemen, kunnen er onveilige situaties ontstaan. Denk aan verbaal of fysiek geweld en ander grensoverschrijdend gedrag. Als er geweld is in je relatie of gezin, kun je Veilig Thuis bellen voor advies en hulp (0800-2000). Ook kun je bij Veilig Thuis een melding maken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Niet alleen voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders.

Heb je verdere ondersteuning nodig?

In de eerste periode ben je vooral bezig met de verzorging van je kindje. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer je 'echt' moet gaan opvoeden. Opvoeden leer je in stapjes en soms kun je wat hulp van buitenaf gebruiken. Vraag een vriend(in) of familielid om hulp of advies, of stel je vragen op het consultatiebureau. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.


Behoefte aan een maatje?

Er zijn genoeg vrijwilligers in Dordrecht die graag met je meedenken of meehelpen. 


  • Ken je Moeders informeren Moeders (MiM) al? MiM is bedoeld voor vrouwen die voor het eerst moeder worden en onzeker zijn, weinig steun uit hun omgeving krijgen of behoefte hebben hun ervaringen te delen. Bij MiM steunt een ervaren moeder jou als aanstaande moeder. Zij bezoekt je maandelijks, vanaf de zwangerschap tot jouw kindje ongeveer twee jaar is. Ook kun je meedoen aan ontmoetingsgroepen, om meer mensen in de buurt te leren kennen. Meer informatie vind je op de website van Jong JGZ. Aanmelden voor MiM kan via mim@jongjgz.nl

  • Heb je een lastige peuter? En weinig contact met vrienden of familie? Zou je wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse opvoedvragen. Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van Home-Start Dordrecht

  • Stapelen problemen zich op, of valt opvoeden je even te zwaar? En heb je geen partner, (schoon)ouders of vriend(in) om op terug te vallen? Een buurtgezin biedt uitkomst. Met een buurtgezin organiseer je ruimte voor jezelf. Jouw kindje kan, al vanaf babyleeftijd, af en toe in het buurtgezin terecht, bijvoorbeeld een middag in de week of twee keer per maand. Het kan daar spelen of (later) kletsen met een ander kind en het krijgt persoonlijke aandacht. Tegelijk leer jij als ouder hoe het eraan toe kan gaan in een ander gezin. Meer informatie en een aanmeldformulier vind je op de website van buurtgezinnen


Behoefte aan professionele hulp? 

Tijdens de contactmomenten op het consultatiebureau kun je de jeugdverpleegkundige of - arts alles vragen, bijvoorbeeld over voeding, verzorging, ouderschap en opvoeden. Als het nodig is kunnen zij je doorverwijzen, bijvoorbeeld naar je huisarts, een logopedist of het sociaal wijkteam.


Bij het sociaal wijkteam kun je terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, bijvoorbeeld over financiën, relaties, opvoeden, wonen, werk/inkomen en (jeugd)zorg. In Dordrecht zijn er vijf wijkteams verspreid over de stad. Zo is er altijd een wijkteam bij jou in de buurt te vinden. Neem gerust contact op!

Werk, studie en opvang

Terug naar werk 

Na je zwangerschapsverlof is het tijd om weer aan de slag te gaan. Sommige ouders kiezen ervoor om minder te gaan werken als ze een kind krijgen. Natuurlijk moet je werkgever hiermee akkoord gaan. Als ouder heb je sowieso recht op 26 weken ouderschapsverlof. Dat wil zeggen: 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Een voorbeeld: werk je 32 uur per week, dan heb je recht op 26 x 32 uur ouderschapsverlof (in totaal 832 uur). 


Ouderschapsverlof is meestal onbetaald. Maar soms ook betaald, afhankelijk van jouw contract. Je kunt de uren ouderschapsverlof gebruiken zoals je dat zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld tijdelijk een dag minder per week werken. Dit bespreek je met je werkgever.


Ga je meer of minder werken? Bereken je tegoed aan ouderschapsverlof dan opnieuw. Werk je bij verschillende werkgevers? Dan bouw je bij elke werkgever ouderschapsverlof op. 


Tot jouw kind 9 maanden is, mag je onder werktijd borstvoeding geven of kolven. Je mag hier maximaal 25% van je werktijd voor gebruiken. Jouw loon wordt gewoon doorbetaald. 


Weer studeren

Misschien heb je vanwege je zwangerschap school moeten afbreken, of wil je je gewoon graag verder ontwikkelen. Heb je al aan de mogelijkheid gedacht om weer een opleiding te gaan volgen? Het is altijd een goed idee om je kansen te vergroten op een baan die bij je past. En studeren is ook nog leuk!


Het combineren van moederschap en studie kan prima samengaan. Een studieloopbaanbegeleider kan jou helpen om hiervoor een plan te maken en met jou bekijken wat je allemaal moet regelen om goed aan je studie te kunnen beginnen, zoals:


  • Kinderopvang
  • Zwangerschapsverlof
  • Aanvragen studiefinanciering en toeslagen
  • Aanschaf van laptop en studiemateriaal


Bij het Da Vinci College is er speciale aandacht voor studerende moeders. Samen met het jongerenwerk R-Newt organiseert het Da Vinci momenten waarop je andere moeders kunt ontmoeten. Ook werkt het Da Vinci College samen met PDF-bestandSDK Kinderopvang en is er een Facebook-groep van studerende moeders. Informeer vrijblijvend bij het Da Vinci via jongemoeders@davinci.nl.


Kinderopvang en basisschool

Als je weer gaat werken of studeren, heb je kinderopvang nodig. Je kunt kiezen voor een kinderdagverblijf, peuteropvang, gastouder of (kosteloos) voor een vriend(in) of familielid. Als het goed is heb je jouw kindje al tijdens je zwangerschap ingeschreven. Heb je dit nog niet gedaan? Doe het dan snel. Sommige kinderopvangplekken hebben een wachtlijst.


Vaak heb je voor betaalde opvang recht op ‘kinderopvangtoeslag’. Hoeveel dat is, hangt af van je inkomen. Of je recht hebt op kinderopvangtoeslag kun je controleren op de website van de Belastingdienst. Ook kun je een proefberekening maken. Heb je recht op toeslag, vraag het dan op tijd aan via de Belastingdienst.


Het is ook verstandig om jouw kindje op tijd in te schrijven voor een basisschool. Bij sommige scholen zijn er wachtlijsten. De gemeente Dordrecht heeft een breed aanbod aan scholen.