Spring naar inhoud

Wat als je (nog) geen kindje wilt?

Heb je (nog) geen kinderwens? Dan is het belangrijk om veilig te vrijen. Veilig vrijen doe je door anticonceptie te gebruiken.

Al gedacht aan anticonceptie?

De pil, een spiraaltje en het condoom zijn manieren om een zwangerschap te voorkomen. Ze worden ook wel voorbehoedsmiddelen of anticonceptiemiddelen genoemd. Er zijn ook nog andere vormen, zoals de prikpil of anticonceptiering. Het is verstandig om voor anticonceptie te kiezen die betrouwbaar is en bij je past. Neem hiervoor contact op met je huisarts of kijk eens op anticonceptie.nl. 


Ook is het aan te raden om na de bevalling voorbehoedsmiddelen te gebruiken, als je niet snel opnieuw zwanger wilt worden. Je weet namelijk niet precies wanneer je weer ongesteld wordt. Borstvoeding alleen is zeker geen betrouwbare anticonceptie. Je verloskundige geeft je na de bevalling informatie over de verschillende voorbehoedsmiddelen. Zij kan ze ook voorschrijven.

Voorkom een SOA

SOA’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen (geslachtsziekten). Je kunt tijdens het vrijen een SOA oplopen zonder dat je er iets van merkt. Gebruik in ieder geval een condoom om dit te voorkomen. Een SOA kan heel vervelend zijn. Je krijgt bijvoorbeeld jeuk, een branderig gevoel en pijn in je onderbuik. Je kunt ook chlamydia oplopen. Dit is een SOA waar je onvruchtbaar van kunt worden. Andere anticonceptiemiddelen, zoals de pil, beschermen je niet tegen een SOA. Via je huisarts of de Soapoli kun je je laten testen op SOA’s.