Spring naar inhoud

Het eerste trimester

scrible

Het eerste trimester loopt van week 1 t/m week 12 van je zwangerschap. Wat moet er in deze periode allemaal geregeld worden?

Verloskundige regelen

Zodra je weet dat je zwanger bent, is het verstandig om een verloskundige te kiezen en een eerste afspraak te maken. Informeer gelijk ook je huisarts en apotheek. In sommige gevallen, als er een medische reden is, zal de verloskundige (of je huisarts) je doorverwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld wanneer je een te hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker krijgt, of de baby niet goed groeit.


De verloskundige of gynaecoloog begeleidt je tijdens je zwangerschap, bij je bevalling en in je kraamtijd. Hij of zij houdt in de gaten of de zwangerschap goed verloopt, en ook hoe het met jou persoonlijk gaat. Je kunt voor al je vragen bij je verloskundige of gynaecoloog terecht. 


Ben je onder controle bij een gynaecoloog? Regel op tijd een verloskundige die in het kraambed de medische zorg voor jou en jouw kindje overneemt.

Zorgverzekeraar informeren

Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar. Je ontvangt dan ook een kraampakket. Je kunt dit tot de 30e week van je zwangerschap doen. Dan heb je het kraampakket op tijd in huis. Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging van je baby. Ook als je niet thuis bevalt, heb je dus een kraampakket nodig.

Kraamzorg aanvragen

Nederland is het enige land ter wereld met kraamzorg. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen en helpt jou bij de borstvoeding.


Je kunt je vanaf de 12e week van je zwangerschap aanmelden bij de kraamzorg, wanneer je je ‘termijnecho’ hebt. Doe het in ieder geval uiterlijk in de 20e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt.

Alvast opvang aanvragen

Er zijn diverse soorten kinderopvang in Dordrecht. Door op tijd te zoeken en te ontdekken wat er is, kom je erachter wat je zelf belangrijk vindt en welke plek bij jou past. Schrijf je kindje op tijd in. Op sommige plekken is er een wachtlijst.


Of je recht hebt op kinderopvangtoeslag kun je controleren op de website van de Belastingdienst. Heb je recht op toeslag, vraag het dan op tijd aan via de Belastingdienst.