Spring naar inhoud

Het tweede trimester

scrible

Het tweede trimester loopt van week 13 t/m week 26 van je zwangerschap. Wat moet er in deze periode allemaal geregeld worden?

Erkenning kind door vader bespreken

Als je niet getrouwd bent, kan de vader jullie ongeboren kindje erkennen bij het gemeentehuis. Je kunt ook alvast nadenken over de achternaam van je kindje.


De vader kan jullie kind erkennen op de volgende momenten:

  1. Tijdens de zwangerschap. Er wordt een akte gemaakt waarin staat dat hij de vader is. De moeder moet hier altijd bij aanwezig zijn.
  2. Bij de geboorteaangifte. Als dit jullie eerste kind is, moet de moeder bij de aangifte/erkenning aanwezig zijn. Een geboorteaangifte moet binnen drie werkdagen na de geboorte plaatsvinden.


Wil je meer informatie over het erkennen van een kind en/of wil je een afspraak maken, ga dan naar de website van de gemeente Dordrecht. 


Een geboorteaangifte is voor de moeder nogal belastend, omdat het zo snel na de geboorte moet gebeuren. Erkenning tijdens de zwangerschap is daarom een betere keuze.

Zwangerschapsverlof regelen

Je hebt recht op minstens 16 weken verlof: 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof.  Hieronder het advies per situatie:

  • Werk je? Informeer je werkgever over je zwangerschap. Om zwangerschapsverlof aan te vragen bij je werkgever, heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Die kun je aanvragen bij je verloskundige of gynaecoloog. 
  • Als je in loondienst bent, krijg je een zwangerschaps- en bevaluitkering die net zo hoog is als je salaris. Wanneer je als zelfstandige werkt, moet je bij het UWV een uitkering aanvragen. Je hebt recht op minimaal 16 weken uitkering voor de periode van zwangerschap en bevalling.

  • Zit je nog op school? Bespreek dit dan met je zorgcoördinator.


Zwangerschapscursus kiezen

Al eens gekeken naar welke zwangerschapscursus bij je past? Een zwangerschapscursus is een leuke manier om andere moeders te ontmoeten die in dezelfde situatie zitten als jij. Bovendien helpt zo'n cursus je voor te bereiden op de bevalling. Vaak wordt deze cursus ook nog vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Vraag je verloskundige of gynaecoloog om advies.


Een goede voorlichting vooraf maakt borstvoeding geven makkelijker. Daarom houdt Jong JGZ met regelmaat de informatiebijeenkomst 'Borstvoeding, de beste start voor aanstaande moeders én vaders'.

22-wekenprik halen

Baby’s kunnen in Nederland een inenting tegen kinkhoest krijgen. Dit kan pas als ze twee maanden oud zijn. Dat betekent dat baby’s de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten inenten tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag één beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom noemen we het de 22-wekenprik.


Meer informatie over de 22-wekenprik vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. Het inenten gebeurt bij het consultatiebureau. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met Jong JGZ. Houd hiervoor je DigiD bij de hand.

Babyspullen kopen

Begin nu ook met het uitzoeken van een kinderwagen, spulletjes voor de kinderkamer en andere benodigdheden voor de baby. Op de website van de Consumentenbond vind je een lijst met alle spullen die je nodig hebt. Kijk ook eens op Marktplaats. Veel spullen gaan zo goed als nieuw tegen een leuk prijsje weg! Als je meubels bij een winkel koopt, zijn er soms lange levertijden. Houd daar rekening mee. Check ook of er bijvoorbeeld in de woonkamer nog iets moet veranderen. Is er plek voor de box? En waar moet de kinderwagen staan?

Babykamer klaarmaken

Een pasgeboren baby heeft nog niet per se een eigen kamer nodig. Je kindje kan prima een paar maanden bij jullie op de kamer slapen. Het is een prettig en veilig idee om je kindje ’s nachts dicht bij je te hebben. Als je borstvoeding geeft, is het ook nog eens makkelijk.